Nieuw Google datacentrum in Eemshaven

gebouwHet is wereldnieuws de vestiging van Google die in Eemshaven gebouwd gaat worden. Over twee jaar zullen er vooral gebouwen staan met servers. Heel goed nieuws voor Groningen, na aardbevingen en werkeloosheid gloort er weer licht aan de horizon. De nieuwe vestiging van Google is internationaal groot nieuws op economisch gebiedt. Google heeft eveneens aangegeven gebruik te willen maken van vooral duurzame energie.

Investering van 600 miljoen

Om het nieuwe datacentrum te kunnen realiseren wordt er maar liefst 600 miljoen euro geïnvesteerd door Google. Maar waarom is het Nederland geworden of beter nog waarom Eemshaven? Er moeten andere locaties zijn geweest die ook mogelijkheden zijn geweest. Het vergelijken op grote schaal zal de volgende punten naar voren laten komen waarom Nederland en waarom Eemshaven.

Nederland heeft een enorm goede infrastructuur, niet alleen bovengronds maar ook ondergronds, van de vijftien glasvezelkabels die de Verenigde Staten verbinden met Europa liggen er 11 onder Nederland door. Eentje komt er bij Eemshaven binnen wat erg handig is. Daarnaast is er in Noord Nederland veel energie beschikbaar, schone energie. Daarnaast is ook het Nederlandse klimaat een groot voordeel, datacenters hebben het altijd warm om het plastisch te zeggen en het Nederlandse klimaat is niet al te warm waardoor de kosten voor het koelen van de datacenters beperkt kan worden. Het enige wat Google graag wilde weten is of Eemshaven onder het zee niveau ligt, dat is echter niet het geval wat een groot pluspunt was voor de start van de bouw van het datacentrum.

Silicon Valley van het Noorden

Wanneer het allemaal goed zal gaan lopen zullen er straks 250 specialisten aan het werk zijn in het datacentrum waarvan er naar verwachting voor een groot deel Nederlands zullen zijn. Het moet in het Noorden geen moeite zijn om goed personeel te kunnen werven, de universiteiten en hogescholen in de regio staan allemaal hoog aangeschreven en kunnen voorzien in de vraag naar mensen. Ook de belasting is gunstig voor Google, dankzij de innovatie box kunnen ze gebruik maken van de scherpe belastingtarieven. Ook worden er duidelijke afspraken gemaakt met de fiscus over winstbelang en de afdracht hiervan. Een win win situatie zou je kunnen stellen, zeker wanneer vergelijken op internet de kosten voor internet ook nog kan verlagen.

Groen groener groenst?

Bij het ontwikkelen van het datacentrum wordt er ook achttien hectare natuur gecreëerd. Er is 44 hectare nodig om het datacentrum te kunnen realiseren dat ze daarbij ook nog een achttien hectare zwak brakke natuur gaan creëren past binnen de plannen van de provincie. Er lagen al bestaande plannen voor een vispassage in hetzelfde gebied en dit plan kan meegenomen worden in de plannen van Google. De ecologie van het gebied zal hierop vooruitgaan en de komst van het nieuwe datacentrum is dan ook een van de mooie voorbeelden hoe industrie kan ontstaan zonder natuur te verwaarlozen.