Er breekt een nieuw tijdperk aan voor de zzp’er

tijdperkIn 2015 zal er een heleboel veranderen voor de zelfstandige ondernemers op de Nederlandse arbeidsmarkt. Er zijn een aantal uitgangspunten waar de veranderingen op gebaseerd zijn:

  • De zzpers zijn niet meer weg te denken van de Nederlandse arbeidsmarkt
  • Een teveel aan zzp’er veroorzaakt schade aan de maatschappij
  • Opdrachtgevers kunnen hun (schijn)verantwoordelijkheden niet meer ontlopen
  • Zelfstandige ondernemers komen pas in actie wanneer het echt niet anders kan

De meningen zijn verdeeld over de zelfstandige ondernemers, maar het moment om te denken alles komt wel goed is reeds gepasseerd. De overheid gaat maatregelen nemen om de zelfstandigheid die niet bestaat te bestrijden. Het komt erop neer dat dingen die krom zijn niet meer recht gepraat kunnen worden met een aantal simpele aanpassingen. Er komen controles om de aangepaste regels te handhaven, ook wanneer het gaat om de aanvraag voor een eigen onderneming. Met andere woorden er komt een heleboel tegengas om de schijnondernemingen tegen te gaan. Ben jij een zzp’er of werk je als zzp’er voor een opdrachtgever? Dan is nu het moment om je kop uit het zand te trekken.

Productiviteit

Hoewel de zelfstandige ondernemers niet weer weg te denken zijn uit de Nederlandse arbeidsmarkt, is genoeg genoeg. Teveel zelfstandige ondernemers schaden de markt net zo goed. Op het moment biedt meer dan 10% van de beroepsbevolking zich aan als zzp’er op de arbeidsmarkt. Voor veel specialisten is er echter wel werk maar geen baan, dus maken ze hun eigen baan zou je zo kunnen stellen. De groei van zelfstandigen is niet op alle punten goed nieuws, ja deze persoon heeft een baan nu maar de fiscale faciliteiten die de overheid aanbiedt voor de zelfstandige ondernemers waren van oorsprong voor een kleine groep ondernemende zelfstandigen. De aantallen worden momenteel zo groot dat de draagkracht tenietgedaan wordt. Het gevolg hiervan zal zijn dat uitkeringen verlaagd moeten worden, en premies verhoogd zullen worden. De hoogste tijd om hier iets aan te doen zou je zeggen?

Verantwoordelijkheden

Hoewel het zwaard van Damocles hen boven het hoofd hangt, wordt er door de schijnzelfstandige zzp’ers of hun werkgevers pas veranderingen doorgevoerd wanneer er met boetes gedreigd wordt. Het komt erop neer dat de zzp’er lang niet in alle gevallen onafhankelijk of zelfstandig is – waar wel de fiscale faciliteiten voor getrokken worden – en dat ze over het algemeen niet eens in staat zijn om hun eigen boontjes te doppen. De overheid moet dus een keuze gaan maken, en die hebben ze dus inmiddels gemaakt. Het wil overigens niet betekenen dat er voor de zelfstandige ondernemer straks helemaal geen mogelijkheden of alternatieven meer zijn. Het is net als het kiezen van een nieuwe zorgverzekeraar. Bekijk zorgvuldig je mogelijkheden, ga werken voor een intermediair of laat je detacheren. Een ding is zeker, leuker wordt het niet.